Het leven in zoetwater ecosysteem vormt een ingewikkeld netwerk. Zo’n netwerk is opgebouwd uit organismen, die zowel eten als gegeten worden. Daarom noemen we het ook een ‘voedselweb’. Het voedselweb bepaalt voor een groot deel de stabiliteit van een ecosysteem. Verschuivingen kunnen bijvoorbeeld een helder meer met ondergedoken waterplanten laten veranderen in een troebel meer met vooral algen.
In de NIOO-afdeling Aquatische Ecologie bestuderen we de dynamiek en structuur van voedselwebben in meren; wat zijn de spelers, hoe werkt het en hoe ziet het er in de toekomst uit? Wij doen onderzoek aan bijvoorbeeld giftige blauwalgen, chemische communicatie tussen aquatische organismen, parasitaire schimmelinfecties, virusinfecties, waterplanten en invasieve waterorganismen. Ook bekijken we hoe milieuveranderingen, zoals klimaatverandering en overbemesting, voedselwebben in oppervlaktewater beïnvloeden. Ons onderzoek sluit aan bij de NIOO onderzoeksthema’s.
Er zijn momenteel vier senior onderzoekers (Wolf Mooij, Liesbeth Bakker, Steven Declerck en Dedmer van de Waal) die een onderzoeksgroep hebben binnen Aquatische Ecologie. Alena Gsell en Casper van Leeuwen leiden een junior onderzoeksgroep. Verder zijn binnen de afdeling twee centra opgericht met het doel wetenschappelijke kennis te vertalen naar oplossingen voor watervraagstukken in de praktijk: AKWA (Aquatisch Kenniscentrum Wageningen) getrokken door Lisette de Senerpont Domis en METS (Ecotechnologische toepassingen met microalgen), onder leiding van Tania Fernandes.
Naast deze senioronderzoekers bestaat de afdeling uit assistenten, postdocs, promovendi en master-studenten, die allen samenwerken om het functioneren van aquatische ecosystemen te begrijpen.